Підписки

Діяти

Підписки

Діяти

РЕБ 2.0. Базова інструкція з використання

РЕБ 2.0. Базова інструкція з використання

«РЕБ потрібен у кожен окоп!» Та чи знають «в кожному окопі», як правильно користуватися таким пристроєм? Кожна модель РЕБу має певні особливості у використанні та догляді, та є базові правила, про які розповімо у цій статті. Матеріал може стати в нагоді військовим або їх родичам, які шукають засоби РЕБ, а також волонтерам, які працюють з таким запитом.

РЕБ — не універсальний захист

«Окопний» РЕБ — це пристрій, який створює перешкоди для звʼязку між оператором та БпЛА, яким він керує. РЕБ повинен вберегти військовослужбовців від ураження дроном, які працюють на певних діапазонах. Якщо засіб РЕБ закриє деякий діапазон, FPV-дрони чи будь-які інші не зможуть підлетіти на певну відстань до випромінювача. Чим більше діапазонів закриває РЕБ, тим він більш універсальний. 

Проблеми виникають, коли військові, отримавши РЕБ, стають менш пильними. Насамперед цей пристрій не може працювати цілодобово. На це є кілька причин: 

  • система охолодження не справлятиметься із задачею, і модулі перегорять; 
  • ворогу легше пеленгувати пристрій, який постійно працює; 
  • якщо це девайс, який працює від портативного акумулятора, він швидше втрачатиме ємність, тобто час роботи РЕБу ставатиме меншим.

Також важливо памʼятати, що це один з елементів захисту: так само як каска чи бронежилет, «окопний» РЕБ захищає від конкретної загрози (дронів) та має вразливі місця.

У кожного виду РЕБу вони різні: купольний РЕБ має меншу потужність випромінювання у точці просто над антеною, а пристрій спрямованої дії досвідчений оператор БпЛА намагатиметься перелетіти вище зони поширення радіохвиль або ж обійти її збоку. Військові розповідають, що аси можуть «пробити» будь-який РЕБ за 3-4 спроби. Яким чином?

Перш за все, це апробація різних частот. Один зі способів — запуск кількох FPV-дронів на різних частотах, однак є й більш технологічні рішення. У протистоянні обидві сторони швидко адаптуються, зокрема зʼявляються дрони, які у польоті можуть змінювати частоти передачі сигналу. Цю проблему вирішує збільшення потужності засобу РЕБ. 

Висока потужність РЕБу — це як його перевага, так і частково недолік. Чим щільнішу перешкоду він створює, тим важче ворожим дронам пробити захист. Водночас пристрій стає більш помітним для противника. 

Також поодинокий РЕБ на великій ділянці фронту одразу стає пріоритетною ціллю. Ворог вважає, що ним захищають щось важливе, й спрямовує зусилля на знищення позиції. Для цієї проблеми є глобальне рішення: збільшувати кількість пристроїв вздовж усієї лінії розмежування, щоб засоби РЕБ, навіть потужні, втратили значущість для противника.

Радіоелектронна розвідка та боротьба: що треба знати про взаємодію

У великих військових формуваннях є підрозділи, які займаються радіоелектронною розвідкою. Наприклад, вони можуть перехоплювати сигнал радіозвʼязку від телефонів чи радіостанції та визначати їхнє місцерозташування. Окрім цього, вони володіють експертизою та високоточною технікою, яка швидко пеленгує, що та на яких частотах летить на наші позиції. З такими даними від розвідників легко визначити, на яких частотах повинен функціонувати РЕБ саме на цій ділянці фронту. Та що робити, якщо у підрозділі немає відповідних спеціалістів?

Знадобиться аналізатор спектра, наприклад, детектор «Цукорок», його модифікація «Ванільний цукорок» чи «Tiny SA». Це доволі легкі  у використанні пристрої, які фіксують радіочастоти та показують активність на спектрограмі. Військові називають їх обовʼязковими девайсами для тих, хто користується засобами РЕБ. 

Ідеальна ситуація: перед тим як ввімкнути РЕБ, на аналізаторі спектра визначають частоти дронів, які рухаються на позицію. Згідно з отриманою інформацією вмикають перешкоду на потрібних частотах. 

Тут також важливо зважати на роботу суміжних підрозділів. Приміром, наш РЕБ, ввімкнений не в тому місці, може завадити роботі наших операторів БпЛА і без злагодженої комунікації почне «садити» наші дрони.

Як перевірити засоби РЕБ на справність 

РЕБ, як і будь-яку іншу техніку, треба доглядати ретельно. Зокрема, перевіряти на справність, причому бажано перед та після кожного використання. Один зі способів — випробувати випромінювання на аналізаторі спектра. Якщо він виявляє частоти, на яких працює РЕБ — пристрій справний. Важливо: не підносити аналізатор спектра близько до антени засобу РЕБ, щоб не спалити вимірювальний пристрій. Також подбайте, щоб поруч не було обʼєктів, які відібʼють сигнал. Наприклад, через металевий щит поблизу РЕБ спрямованої дії може пошкодити апаратуру неподалік.

Як правильно доглядати за пристроями РЕБ

За ідеальних умов, у підрозділі мають бути техніки, які можуть доглядати за засобом РЕБ. Та є базові дії, які може зробити кожен, хто користується цим пристроєм.

Варто розуміти, що це прилад, який не має перегріватися та має бути захищеним від вологи та механічних забруднень. У одних моделей корпус пристрою надійно захищає деталі, натомість інші мають сітку кулера, через яку всередину можуть потрапити бруд і вода. Тож перше, що варто зробити після кожного використання виробу — почистити його.

Наступний етап — перевірити ємність акумулятора, від якого працює РЕБ. Якщо це, наприклад, автомобільний акумулятор, його ресурс буде швидко зменшуватися. Тут достатньо виміряти ємність акумулятора стандартним вольтметром.

Але доглядати за РЕБом треба й під час використання. Наприклад, якщо пристрій використовують на транспорті, то варто звернути увагу на місцевість, якою рухатиметься група. У лісі тільки навички водія можуть вберегти антени від пошкодження гілками. 

Виробники також шукають рішення цієї проблеми. Із доступних зараз варіантів — РЕБи у міцніших корпусах або спеціальні радіопрозорі куполи, які рекомендують встановлювати на броньовану техніку для переміщення посадками. Також корпус з модулями можуть покласти всередину машини, а назовні вивести тільки антени.

Для захисту від пилу та вологи військові використовують звичайні харчові контейнери, у які кладуть корпус РЕБу і прорізають отвори для антен. А щоб осколки не порізали модулі габаритних пристроїв, їх можуть прикопувати землею, обовʼязково залишивши трохи простору для охолодження.

На завершення нагадаємо, що РЕБ створює перешкоду для всіх пристроїв, що працюють на частотах його діапазону. Простими словами, якщо ви створюєте перешкоду на каналах 2.4 і 5.8, наприклад, 2400-2480 МГц і 5725-5850 МГц, то може не працювати Wi-Fi, адже його основні частоти — 2,4 ГГц (2412–2472 МГц), 5 ГГц (5160–5825 МГц). Також якщо блокуєте FPV-дрони, які працюють на низьких частотах, швидше за все, не працюватимуть радіостанції.

 

Інші новини

Як твоя експертиза може допомагати армії. Інтервʼю з Алексом Баликовим

13 травня 2024 р.

Як твоя експертиза може допомагати армії. Інтервʼю з Алексом Баликовим

Поспікувалися з Алексом Баликовим, Director of Product and Operations y FuseBase. Він — лектор на курсі LABA, і весь гонорар донатить KOLO.

07 травня 2024 р.

Фонд KOLO отримав першого CEO

10 квітня 2024 р.

Що таке засоби радіоелектронної боротьби (РЕБи)?

09 лютого 2024 р.

Все, що ви хотіли знати про FPV дрони-камікадзе

Отримайте допомогу від фонду KOLO

Ми працюємо виключно з офіційними запитами від військових частин, що оформлять відповідні документи та поставлять отримані пристрої на облік.

Напишіть нам, якщо маєте ідеї або запитання

Поставити запитання

Хочеш долучитися до команди KOLO?

Заповни форму

Інша інформація

Наша адреса

БО “БФ “КОЛО УКРАЇНА”, вул. Алмазна, буд. 97, м. Запоріжжя, Запорізька обл., Україна, 69009

Наш email

info@koloua.com

Запити преси

press@koloua.com