8 794 819

25 000 000 ₴

35%

Підписки

Діяти

Підписки

Діяти

Все, що ви хотіли знати про FPV дрони-камікадзе

Все, що ви хотіли знати про FPV дрони-камікадзе

«ЗСУ потрібні дрони, війна безпілотників, мільйон дронів за 2024 рік, дрони, дрони, дрони» — ми чуємо це щоденно. Що ж таке FPV-дрон та як він працює? Які види дронів-камікадзе існують, чим відрізняються та на що звернути увагу при самостійному виготовленні або закупівлі? Чи легко стати пілотом FPV? Читайте відповіді тут.

Що таке FPV дрон-камікадзе

По суті FPV (first person view, вид від першої особи) — це будь-який дрон, що оснащений камерою та веде трансляцію в реальному часі на монітор пульта дистанційного керування, екрана телефона або комп’ютера, або спеціальні окуляри пілота. 

Під це визначення попадає багато видів безпілотників, від «Мавіків», які взагалі-то були створені для спостерігання за ростом сільськогосподарських культур, до значно більш габаритних моделей, чия дальність польоту може перевищувати сотню кілометрів.

Але визначимося з термінологією — зараз, коли ми говоримо про FPV дрон-камікадзе, то маємо на увазі недорогий одноразовий дрон, на який прикріплений вибуховий елемент. Він ефективно працює як проти піхоти, так і проти техніки.

Як застосовують FPV дрони

FPV дрон-камікадзе надає змогу уразити ціль на відстані до 8 км від пілота (ця цифра може змінюватися в залежності від погодних умов, особливостей рельєфу або потужності сигналу антени). При цьому пілот може знаходитися в безпеці. Окуляри надають змогу бачити картинку так чітко, ніби пілот перебуває всередині дрона. Майстерний пілот може направити дрон-камікадзе так, що він пролетить навіть через невеликий отвір, як то вікно чи люк кабіни техніки противника.

Цікавий момент: можливо, ви бачили в інтернеті відео роботи дрона-камікадзе, яке різко закінчується саме тоді, коли дрон підлітає близько до цілі, але ще до моменту вибуху. Причина проста — ціль знаходить досить низько й через це зникає сигнал. Саме тому часто разом з дроном-камікадзе використовують ще один дрон для ретрансляції сигналу антени та знімання відео ураження цілі. 

Підсумуємо: FPV дрон-камікадзе легкий, недорогий та ефективний у використанні.

З чого складається дрон-камікадзе

Дрон складається з: 

  • рами, на яку все кріпиться. Може бути надрукована на ЗD-принтері, алюмінієва, карбонова або зі скловолокна;
  • моторів;
  • пропелерів;
  • камери;
  • передавача відеосигналу;
  • плати керування польотом, що приймає сигнали від пульта;
  • батарейки;
  • контролеру живлення;
  • плати ініціації, тобто підриву (в деяких випадках можна обійтися без неї).

Щоб керувати дроном, пілоту потрібні FPV-окуляри (найчастіше — з частотою 5.8 ГГц) та пульт. 

Додаткове обладнання: антена на щоглі, кабель від антени до пульта, сканер частот та командирський екран (дублює картинку з екрана пілота).

Як обрати дрон-камікадзе

Зверніть увагу на характеристики моделей, а саме на:

  • розмір рами — впливає на можливість підняти більшу вагу батареї та вибухівки;
  • матеріал рами — впливає на вагу, а з нею і на дальність польоту (легший дрон – більша дальність);
  • двигуни — від їх потужності залежить швидкість та переносність ваги;
  • плату керування — дивимось на тип сигналу, цифра чи аналог (зазвичай FPV аналогові), протокол роботи;
  • камеру — від неї залежить якість картинки;
  • батарею — впливає на відстань та вагу вантажу.

Якщо взяти «середній» дрон-камікадзе, то він буде виглядати так:

  • діаметр 7 дюймів;
  • вантаж вагою до 1,5 кг;
  • літає на дистанцію до 8 кг;
  • зв’язок аналоговий на протоколі керування crossfire або ERLS;
  • уражає піхоту, бліндажі, склади БК, вогневі точки та техніку.

Чи легко почати керувати дроном

FPV-дрони керуються виключно вручну. Навчитися управляти таким безпілотником без попереднього досвіду польотів реально, але знадобиться час й бажання. Якщо ви навчаєтесь full time, знадобиться близько двох тижнів.

Спочатку теорія — треба розуміти з чого складається дрон, які є нюанси, як керувати дроном при різних погодних умовах та на різній місцевості. Потім практика — навчитися робити базові фігури, пікірування та влучання. Причому спочатку це все відпрацьовується на симуляторі, потім — на тренувальному дроні, пізніше — на нормальному дроні, і тільки після цього — на дроні з вантажем. 

Треба навчитися працювати з периферійним обладнанням, вивчити теорію роботи з РЕБ та вантажем. Важливо вміти працювати команді. Наприклад, хтось має повертати антену, щоб коптер постійно знаходився в зоні її роботи. Якщо потрібно різко повернути дроном вправо чи вліво, в цій час треба повернути антену.

Підготовка операторів займає час, але цей напрямок прогресивний — FPV дрони-камікадзе відіграють важливу роль у війні, й наразі обсяги їх використання збільшуються. 

Основні напрямки роботи KOLO — оптика, повітря та зв’язок, і ми вже закупили десятки дронів — FPV для бригади «АЗОВ», БпЛА Shark для 45 бригади, «Сич» для команди «Картель» та інші. Читайте про наші актуальні збори та тисніть Донатити, щоб зробити внесок у технологічну перевагу українського війська та нашу спільну перемогу.

 

Інші новини

Дивись, донать, навчайся: підбірка корисних і веселих KOLO-стрімів

27 липня 2023 р.

Дивись, донать, навчайся: підбірка корисних і веселих KOLO-стрімів

AI від експертів, принципи продакт-менеджменту, монетизація продуктів, зміни на проєкті, побудова якісної команди. Обирай ефір на будь-який смак - і не забудь про донат!

29 червня 2023 р.

Збір на "Шарки" завершений! Ось його головні цифри та факти

20 червня 2023 р.

Виграй iPhone 14 за донат на Shark

17 червня 2023 р.

Офлайн-річниця KOLOсів: скільки вдалося зібрати для ЗСУ за один вечір

Запит на отримання допомоги від фонду KOLO

* ми працюємо тільки з офіційними запитами від військових частин, з оформленням відповідних документів та становленням обладнання на облік військових частин

Напишіть нам, якщо у вас є ідеї, або залишились запитання

Задати питання

Хочеш стати частиною фонду KOLO? Подавай заявку за посиланням:

Стати волонтером

Інша інформація

Наша адреса

БО “БФ “КОЛО УКРАЇНА”, вул. Алмазна, буд. 97, м. Запоріжжя, Запорізька обл., Україна, 69009

Наш email

info@koloua.com

Запити преси

press@koloua.com